INREDNINGSTIPS

Välkommen till vår inredningsguide som hjälper dig i hemmet eller på jobbet med det där lilla extra.


SÄTT IGÅNG


Bli inredare


RUM ÖVERGRIPANDE

Möbleringen skall utgöra rummets funktion och syfte men även sätta en huvudprägel och karaktär.

Ta bort eller förminska det du inte gillar, lyft fram och förstärk det du gillar. Om du exempelvis har en gammal byrå, som känns sådär, kanske du ska köpa lite färg och göra den till en självklar del av din inredning.
Tänk 80/20-regeln i fråga om möbler och detaljer, ca 80% möbler och rena ytor, ca 20% detaljer. Detta är självklart inget måste, men det kan vara en bra regel att hålla, för att få en behaglig balans i ditt hem.
Rama in funktionerna i ditt rum, det är viktigt att rummet har en tydlighet, oavsett litet som stort. Rama te.ex in soffgruppen i en öppen planlösning med en matta. ta, och sen hänga upp en stor fin tavla ovanför matsalsgruppen.
Ha Inte för mycket saker överallt! var inte rädd för att lämna ytor rena eller tomma, det behövs ofta för att väga upp och uppmärksamma annat du vill framhäva i rummet. Använd det du gillar, ställ inte fram saker bara för att.
FÖRSTORA LITET RUM

3 smarta tips som får ditt lilla
rum att kännas betydligt större

Använd alla outnyttjade ytor
Utrymmet under sängen är utmärkt till förvaring av tex sängkläder. Det finns sängar med redan inbyggda lådor under, samt lösa sänglådor på tex Ikea som du kan ställa under alla sängtyper. Smart förvaring som ger mer plats i skåpen till annat
Speglar förstorar
På andra plats av illusion större rum kommer speglar. Här på bilden används en stor spegel som täcker en hel vägg i ett annars litet badrum. Smart, snyggt och reflekterar ljuset så rummet ser dubbelt så stort ut.
Vitt förstorar
Ingen färg är så omtvistad som vit men en sak är klar, vitt är mörkrets motsats. Har du ett litet rum och använder mörka murriga färger kväver du ljuset och förminskar. I ett vitt rum speglas ljuset från många håll och kan flöda fritt och ger en förstorande illusion. 

MATERIAL & TEXTILIER

Tyger och materialval är en viktig del av inredningen, materialvalen utgör en stor del av känslan du vill ha i ditt hem.

Hitta nyanser i din soffgruppsmatta i kuddarna i din soffa, det kan vara en flerfärgad
matta där kuddarna utgör en av färgerna.
Har du mycket som händer i din inredning i övrigt, så kan det vara skönt att köra med lite lugnare färg och stil på gardinerna, exempelvis då enfärgad i en lugnare färg.
Att vilja för mycket på för många ställen i rummet blir oftast stökigt, så mitt råd är, lyft fram en till två ytor i rummet, och låt resterande saker komplettera och lyfta fram dessa.
Dina tyger och materialval skall komplettera dina möbler, i stil, färg och form. Det ger även en bra kontrast till de raka och lite hårda intryck rummets och möblernas form utgör.
BELYSNING

Belysningen är A och O för att ditt rum skall få den känsla du vill ha, oavsett hur fina och dyra möbler du än må ha, så krävs rätt belysning för att få ditt rum att glänsa.

På större ytor känns ofta punktbelysning (lampor utplacerade på golv och vägg som lyser upp punkter i rummet)mer rätt. Punktbelysningen känns ofta mer spännande och det får rummet att bli levande och mysig.
En stor lampa i taket som skall lysa upp hela ditt rum känns oftast inte helt rätt. Undantaget är förstås om syftet är att just lysa upp en viss del i rummet ovanifrån, som tex köksbordet eller soffbordet.
Hitta lampor som passar i din inredning, placera ut dessa och pröva och känn efter, om det inte känns rätt, pröva med en annan placering, det är viktigt att du känner dig fram, det gör jag hela tiden, det är då det blir bäst.
Belysning för funktion är ju en viktig del, exempelvis en läslampa vid soffan eller fåtöljen, kökslampan ovanför bordet, eller exempelvis spegelbelysningen i badrummet, men se även dessa som en del av din punktbelysning.